domingo, 31 de marzo de 2013

La foto de Abril 2013

Foto del sol (Fotosfera)




La fotosfera és la zona des de la que s'emet pràcticament tota la llum visible del Sol i es considera com la superfície solar, la qual, vista amb el telescopi, es presenta formada per grànuls brillants que es projecten sobre un fons més fosc. A causa de l'agitació de la nostra atmosfera, estos grànuls pareixen estar sempre en agitació. Ja que el Sol és gasós, la fotosfera és un poc transparent: pot ser observada fins una profunditat d'uns centenars de quilòmetres abans de tornar-se completament opaca. Encara que el limbe del Sol apareix prou nítid en una fotografia o en la imatge solar projectada amb un telescopi, es nota fàcilment que la brillantor del disc solar disminuïx cap al limbe. Aquest fenomen d'enfosquiment del limbe és conseqüència que el Sol és un cos gasós amb una temperatura que disminuïx amb la distància al centre. La llum que es veu en el centre procedeix en la major part de les capes inferiors de la fotosfera, més calenta i per tant més lluminosa. Però al mirar cap al limbe, la direcció visual de l'observador és quasi tangent a la vora del disc solar i està mirant cap a les capes superiors de la fotosfera, que estan més fredes i emeten amb una intensitat menor que les capes més profundes en la base de la fotosfera; per esta raó, el limbe apareix menys brillant que el centre. La fotosfera té uns 100 o 200 km de profunditat.

El signe més evident d'activitat en la fotosfera són les taques solars.

Font: (Vikipèdia)

Imatge: Alt40.com


viernes, 1 de marzo de 2013

Reunió Febrer 2013

Reunió de Febrer de 2013.

Lloc: Biblioteca Can Llaurador de Teià. (Moltes gracies).

Reunió proposada per crear un Geocache al voltat de la ciència.

Els reunits proposem fer un Multigeocache on a cada parada o geocache parcial hi hagi una activitat relacionada amb la ciència.

Hem proposat fer 4 punts al voltant de la Biblioteca.

Punt 1: Farem una activitat sobre energia a proposar per un membre de l'associació.

Punt 2: Farem una artesanal bruixula amb unes agulles i un iman, els hi proposarem una tasca d'orientació.

Punt 3: En un espai delimitat farem un recompte de la biodiversitat que hi trobem en aquell llocs, l'experiencia en donará fins i tot unes dades estadistiques de aquell entorn.

Punt 4: Descobriment, posarem una "agalla de roure" y preguntarem que es? i en la resposta trobaran la pista final per descubrir l'últim punt.

Punt 5: Volem deixar una moneda viatgera, més altres objectes per crear un geiocache cientific.


Quedem per la següent trobada per muntar els punts.

Si voleu venir a participar de les nostres activitats enviens un email a:

amicscienciateia@gmail.com

Rebràs informació puntual del que passa al món científic, a Catalunya i a Teià.

El administrador del blog.